BAOBAB


A bőrre és hajra gyakorolt hatásai:

- hidratál

- csökkenti a bőr vízvesztését

- javítja a bőr textúráját

- puha érzetet biztosít

- fokozza a bőr rugalmasságát

- javítja a bőr védekező képességét

- csökkenti a gyulladást

- megelőzi a túlzott hámlási folyamatokat

- segít a korpásodás megelőzésében

- kondicionálja a hajat


Bővebben, erről az értékes növényről: 

A baobab, vagy más néven majomkenyérfa, Afrika szent fájaként tartják számon.

Mivel a gyümölcs már a fán kiszárad a vastag héjában, így nem kell drágán szárítgatni és feldolgozni. A sértetlen gyümölcs a faszerű, vastag héjában mikrobiológiailag és vegyileg is stabil, s értékes hatóanyagaival az egészség forrása.

Szuperfoodként számon tartott ízletes húsát frissen vagy szárítva fogyasztják, és felhasználáskor vízbe áztatják. Vízzel vagy tejjel kitűnő ital, amely láz és hasmenés ellen is hatásos. A gyermekek szívesen szopogatják lisztes magköpenyét, amelyet a magokkal együtt megszárítva, megcukrozva és olykor színezve csemegeként árusítanak. Vízben főzve zavaros fehér tejpótló is, előszeretettel adják gyermekeknek és újszülötteknek tej helyett. A fehérjében és olajban gazdag, mandulaízű magbél ehető és tápláló, de vastag héjából csak fáradsággal szabadítható ki. A termések héja jó tüzelőanyag, apróra őrölve pipadohányként használják, hamujukból szappant készítenek.

A majomkenyérfa tekintélyes sérüléseket is kibír. A törzsbe vájt üregekben összegyűlt vizenyős nedvet helyenként isszák. A fiatal hajtások és gyökerek zöldségként fogyaszthatók. A szárított és szétzúzott levelek a lalo nevű élelmiszert szolgáltatják, amely kalciumban nagyon gazdag. A kéregből nagyon tartós rostot nyernek, köteleket, kosarakat és textíliákat készítenek belőle. A fa tannintartalmú kérgét cserzőanyagnak és lázcsillapítóként alkalmazzák.

Évszázadok óta használják szinte minden részét a népi gyógyászatban is. A baobab termését különböző fertőzések kezelésére, magját fogfájás, májfertőzés, de még malária kezelésében is használják. Levelének kivonata gátolja a gombás fertőzések és gyulladások kialakulását.

Termesztése során semmilyen vegyszert nem használnak. Betakarításakor sincs szükség semmiféle adalékanyagra. 100%-ban tiszta gyümölcs, természetes formában, adalékanyagok és mindenféle tartósítási eljárás nélkül. 

A baobab gyümölcshúsban található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és aminosavak segítik a szervezet napi igényeinek kielégítését, a benne található rostok pedig támogatják az emésztőrendszer és az immunrendszer működését. A baobab 52% rosttartalma kiemelkedően magasnak számít a gyümölcsök között. A magas rosttartalomnak köszönhetően támogatja az emésztést, segíti a bélrendszer méregtelenítését. Fele-fele arányban tartalmaz vízben oldható és oldhatatlan rostokat. A vízben oldható rostok nagy része prebiotikumként hasznosul a szervezetben, hiszen a vastagbélben található baktériumok kezdik el lebontani, így ezeknek a hasznos baktériumoknak tápanyagként szolgál.

Hagyományosan mindenféle bél- és emésztési probléma megszüntetésére alkalmazzák, de használják gyulladásoknál, fájdalmaknál és láz esetében is. Az igazán örvendetes az, hogy nem lehet túladagolni, mert nagy mennyiségben sincs semmilyen mellékhatása.

A gyümölcshús gazdag C- és B-vitaminban, kalciumban.

Hatszor annyi a C-vitamin-tartalma, mint a narancsnak. Támogatja az immunrendszert, éberséget, energiát biztosít egész napra, védi a sejteket az oxidatív stressz ellen.

A természetes kalcium tartalma jól hasznosítható a jó kalcium-foszfor-arány miatt.

A baobab jelentős vastartalommal bír, ami a benne található C-vitaminnal együtt hatékonyan tud hasznosulni.

Polifenoltartalma is magasabb, mint más gyümölcsöké, így fontos szerepet játszhat a bőröregedés elleni küzdelemben.

A baobab ötször annyi antioxidánst tartalmaz, mint pl. az acai bogyó. Védi a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól, ami szintén lasítja az öregedési folyamatokat.

Magas kálium tartalmánál fogva segíti az idegrendszer helyes működését, de ebben segítik a B-vitaminok, a magnézium és a C-vitamin is.

Több magnézium van a baobab gyümölcshúsban, mint pl. az almában, az őszibarackban, a sárgabarackban vagy a banánban.

Gazdag polifenolokban, amelyek segítenek megelőzni az érelmeszesedést.


Kategóriák