Citromsav

A citromsav egy gyenge szerves sav. Szobahőmérsékleten fehér, kristályos anyag, mely vízben jól oldódik. Szabad állapotában és kálium- vagy kalciumsó alakjában megtalálható a legtöbb zöldségfélében és gyümölcsben különböző koncentrációban.

A citromsavat a kozmetikai iparban széles körben alkalmazzák haj- és bőrápoló termékek adalékaként, mivel megakadályozza a baktériumok elszaporodását, és óvja a kencéket az avasodástól, ezen kívül szabályozza a kozmetikumok pH-értékét. A citromsav emellett mélytisztító, fertőtlenítő, bőrpuhító és pórusösszehúzó hatással is rendelkezik. Kozmetikai hámlasztóként alkalmazva - mivel a citromsav egy alfa-hidroxi sav (AHA) - javítja a bőr színét és állagát, finomítja a pórusok méretét, a kis ráncokat eltünteti, a mélyebbek pedig kevésbé feltűnőek lesznek. Halványítja a pigmentfoltokat, csökkenti az aknés tüneteket, az arcot fiatalabbá varázsolja.

Élelmiszeripari felhasználása: elsősorban antioxidánsként (bár önállóan nincs ilyen hatása, elősegíti a többi antioxidáns hatását), savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák E330 néven. Gyümölcsételek esetén késlelteti a gyümölcsök oxigén hatására történő elszíneződését. Napi maximum beviteli mennyisége nincs korlátozva. Közkedvelt adalékanyaga az élelmiszereknek és üdítőitaloknak, ami nem csak tartósít, de ízesít is.

Háztartási felhasználása: 

A citromsav az egyik sokoldalúan felhasználható természetes sav. 

Alkalmazható vízlágyítóként, vízkőmentesítőként, de természetes tisztítószerként használható a konyhában és a fürdőszobában is. Nem mérgező könnyen leöblíthető, ára költségkímélő.

A makacs foltok, zsíros szennyeződések ellen is hatásosan felveszi a harcot. Nincs kellemetlen szaga. 

Szőnyeg- és kárpittisztításra is alkalmazható. Az otthon készített gyurmák és fürdőgolyók alkotóeleme. A kozmetikumok (sampon, tusfürdő, arctisztító, szappan) is tartalmaznak kisebb-nagyobb mennyiségben citromsavat.