Arcra fel

2021.03.23

Ichtiol

Gyulladásgátló , baktericid és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Különféle bőrbetegségek kezelésére eredményesen használják, mint az ekcéma, pikkelysömör , akne rosacea ... Nincs maró tulajdonsága ezért kiválóan alkalmazható a bőrgyógyászatban, kozmetológiában. 

Képen a  Life Zone Ichtiolos szappan. Ajánluk aknés, gyulladt bőrre. 



Az agyagok hatásai a bőrre

Itt is  csatolhatánk egy számtalanszor használt képet ami a Földet és az embereket körforgással és oda-vissza hatással illusztrálja.

Földünk elemei, ásványi anyagai éltető regeneráló hatásaik között élünk. 

Merítsünk az agyagok számtalan jótékony hatásaiból, töltődjünk fel. 

Az anyagok apró szemcseméretű kőzetek, alapjában véve kvarchomokok, agyagásványok és karbonátok. Finom szemcséik mechanikai dörzsölő hatásúak, éppen ezért jól alkalmazhatóak hámlasztó arctisztítókba, bőrradírokba, fogkrémekben és egyéb krémekbe, kozmetikai alapanyagokba. Leradírozza az elhalt hámsejteket bársonyos bőrfelületet eredményez és segíti a bőr megújulását. A zsírosabb aknés bőr esetén fontos a megfelelő hámlasztás a bőr pórus-eltömődésének és gyulladásának kialakulásának csökkentése, elkerülése.

Az agyagásványok különböző mértékben képesek vizet, fémionokat ( pl. kálium, magnézium, kálcium, nátrium), olajakat, szennyezőanyagokat megkötni,  ezen a tulajdonságán alapszik a régóta ismert tisztító és méregtelenítő, fertőtlenítő, sebgyógyító hatása, és szárító tulajdonsága is. Nem csupán megkötik a fémionokat, hanem cserélik más ionokra és közben értékes nyomelemekkel látják el a bőrt. Olajmegkötő tulajdonsága a zsíros bőr szempontjából jelentős.

Tisztító, tápláló és gyógyhatásuk jól érvényesül olajtartalmú pakolásokban, maszkokban, balneoterápiás anyagok alkalmazásában, púderekben, mattitó hatású krémekben. A dekorkozmetikumok tónus korrigálásra, színezésre is alkalmazzák. A natúr szappanokban a természetes színezést tudják adni miközben stabilizálnak és érvényesítik értékes hatásaikat.

Néhány agyagfajta:

  • a fehér agyag ( kaolin, bolus alba) a legsemlegesebb agyagfajta, ezért elsősorban a száraz és érzékeny bőr számára ajánlott. Kisebb mennyiségben tartalmaz fém-oxidokat ezért is színe fehér. Alacsonyabb a vízmegkötő és ioncserélő képessége, gyengédebben hámlaszt és tisztít.
  • a vörös és sárga agyag (illit) hasonló tulajdonságúak és hatásúak. Színükben az eltérő vasoxid tartalom miatt különböznek. Adszorpciós (anyagmegkötő) és ioncserélő képessége közepes, kálium ionokban gazdag, vízmegkötő képessége mérsékelt. Ezen tulajdonságai mellett tisztító méregtelenítő, szárító hatása közepes. Ajánlott normál és enyhén zsíros bőrtípusokhoz.
  • a zöld agyagnak kettő féle változatát is használják a kozmetikában. Az egyik az illit- alapú zöld agyag aminek a tulajdonságai és hatásai a sárga-és a vörös agyagéhoz hasonlóak. A másik a montmorillonit- alapú zöld agyag aminek tulajdonságai és hatásai erősebbek. Nagy a vízmegkötő képessége, jelentősebb a szárító hatása. Gazdag nátrium- és kalcium ionokban. Jelentős a felületi megkötőképessége, erőteljesen tisztít, kifejezettebb a fertőtlenítő hatása is. Elsősorban zsíros és pattanásos, gyulladt bőr ápolására ajánlott. A környezetvédelemben jelentős adszorpciós tulajdonsága miatt is kiemelkedő szerepet tölt be.

  • a rózsaszín agyag a vörös és a fehér agyagok keveréke, tulajdonságai és általa a hatásai és ennek megfelelően alakulnak.. Megkötő, tisztító és tápláló hatásai is a kettő agyag közötti jellemzőkhöz igazodik, tehát a fehér agyag hatásait mérsékelten emeli, ám még mindig gyengéden ápol. Elsősorban a normál, a száraz és az érett bőr ápolására ajánlott. 

Visszautalva tehát az első sorokra, mi is tegyünk a környezetünkért, óvjuk, szeressük és becsüljük mindazt amit a Földünk ad számunkra.